POH

Praktijkondersteuner bij de huisarts

In januari 2020 zijn Yvette Boers, Ellen Vocking (beiden niet op de foto), Mirjam den Hertog en Barbara Roemaat gestart in de functie van Praktijkondersteuner Jeugd bij een aantal huisartsen in Doetinchem en Wehl.

POH

Praktijkondersteuner bij de huisarts

In januari 2020 zijn Yvette Boers, Ellen Vocking (beiden niet op de foto), Mirjam den Hertog en Barbara Roemaat gestart in de functie van Praktijkondersteuner Jeugd bij een aantal huisartsen in Doetinchem en Wehl.

De Praktijkondersteuners Jeugd (POH) hebben een GGZ achtergrond en worden ingezet om de eerstelijnszorg voor jeugdigen vanuit de huisartsenpraktijk te versterken. Ze werken alle vier vanuit de huisartsenpraktijk zelf en vallen ook onder de verantwoordelijkheid en regie van die huisarts. “In eerste instantie gaan we vaststellen wat de problemen zijn en helpen we met de kortdurende behandeling van jeugdigen met psychosociale, psychische of psychiatrische problemen”, zegt Barbara Roemaat. “We ondersteunen de huisarts in de rol van poortwachter bij het verlenen van GGZ-zorg. Daarbij is de verbinding met het wijkteam en het bouwen van een netwerk vanuit de huisartsenpraktijk een essentieel onderdeel van het werk”, vult Mirjam den Hertog aan. “De termen: ‘motiveren, verbinden, samenwerken en toegankelijkheid’ staan hierbij centraal.”

"We hebben al een aantal gezinnen en kinderen weer op het juiste spoor weten te krijgen.”

Barbara Roemaat

Spreekuur Praktijkondersteuner Jeugd

Kinderen, en eventueel hun ouders, komen op het spreekuur met vragen die betrekking hebben op de volgende gebieden:

  • Kinderen met druk gedrag, een vol hoofd, concentratieproblemen en daardoor vastlopen op school.
  • Kinderen die snel boos worden en hierdoor ruzie hebben met gezinsleden/vrienden.
  • Kinderen van gescheiden ouders die onder andere hierdoor in de knel zitten.
  • Ouders met opvoedingsvragen.

In een aantal gesprekken met ouders en kinderen afzonderlijk of samen wordt de vraag verhelderd en het gedrag proberen te normaliseren. Terug naar de basis. Barbara Roemaat: “De eerste resultaten zijn erg positief: we hebben al een aantal gezinnen en kinderen weer op het juiste spoor weten te krijgen in de korte tijd dat we nu aan de slag zijn bij de huisartsen.” “Als we, om welke reden dan ook, onvoldoende steun kunnen bieden of het traject gaat langer duren van dan in eerste instantie gedacht, kunnen we doorzetten naar de wijk of tweedelijns GGZ-zorg. Ook hier is het weer fijn dat we onze weg kennen in de wijk en goede contacten hebben met diverse zorgaanbieders en instanties”, besluit Mirjam den Hertog.

Zijn jouw ouders ook gescheiden?

Buurtplein organiseert tweemaal per jaar de KIGO: zes gratis bijeenkomsten voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar waarvan de ouders gescheiden zijn of nog gaan scheiden. Onder een specialistische begeleiding van Jeugd- en gezinswerkers worden op een speelse manier praktische handvatten gegeven om kinderen sterker in hun schoenen te laten staan en beter leren om te gaan met diverse situaties. Op een laagdrempelige manier wisselen kinderen ervaringen uit en vinden ze begrip bij elkaar. Oorspronkelijk zouden we in het voorjaar en in het najaar van 2020 met één groep starten. Door de vele aanmeldingen in het begin van 2020 en de wens om de groepen kleinschalig te houden, is er direct opgeschaald naar een tweede groep. Wanneer deze groepen gaan starten, is nu nog niet bekend vanwege de voorzorgsmaatregelen rondom de Corona-crisis. Aanmelden voor de bijeenkomsten in het najaar kan nog steeds.

Aanmelden

Aanmelden voor de KIGO in het najaar van 2020 kan nu al. Kijk voor meer informatie:

image

Kennismaken

Wil je jouw kind kennis laten maken met KIGO? Download dan de flyer die we speciaal voor kinderen hebben gemaakt.

Scheiden

Als je gaat scheiden, verandert er veel in je leven. Misschien moet je verhuizen, je inkomen verandert en, als er kinderen bij betrokken zijn, moet je vaak een ouderschapsplan opzetten. Als je vragen hebt over de juridische aspecten van een scheiding of juist de emotionele kant van een scheiding wil bespreken, kun je ook terecht bij het Echtscheidingsspreekuur.