Hallo Houkelien!

Soms hebben mensen last van hun buren. Een rokende barbecue nét te dicht bij jouw schutting of de radio continu een tandje te hard. Verschillende leefpatronen kunnen leiden tot ruzies en irritaties. Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen te melden. Een gesprek met Houkelien Maatman over burenruzies en superburen.

#halloburen

Hallo Houkelien!

Soms hebben mensen last van hun buren. Een rokende barbecue nét te dicht bij jouw schutting of de radio continu een tandje te hard. Verschillende leefpatronen kunnen leiden tot ruzies en irritaties. Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen te melden. Een gesprek met Houkelien Maatman over burenruzies en superburen.

Bemiddelen in conflict

Zolang het bij incidenten blijft, zijn de meeste buren verdraagzaam naar elkaar en komen ze er door een gesprek met elkaar samen wel uit. Soms stapelen de ergernissen zich op en ontstaat er een conflict. Buurtbemiddeling helpt bij een vroegtijdige aanpak van dit soort problemen en probeert samen met de buren een oplossing te vinden. Houkelien Maatman is coördinator Buurtbemiddeling bij Buurtplein. Samen met collega Daniëlle Raspe en maar liefst 32 vrijwilligers gaan ze het gesprek aan met de buurtbewoners en bemiddelen ze in het conflict. Onpartijdig, uiteraard!

En gelukkig met goed resultaat: bij maar liefst tweederde van de aanmeldingen heeft de inzet van Buurtbemiddeling bijgedragen aan een verbetering of oplossing tussen buren. In 2019 waren er in totaal 232 aanmeldingen voor Buurtbemiddeling; dit zijn niet alleen aanmeldingen in de gemeente Doetinchem, maar ook in Berkelland, Bronckhorst en Oost-Gelre.

“We bemiddelen alleen als beide partijen aangeven open te staan voor een gesprek. Vaak zijn mensen opgelucht dat er een einde komt aan de nare situatie.”

Houkelien Maatman

#halloburen

Gelukkig zijn er ook juist heel veel mooie verhalen te vertellen over de Doetinchemse buur: de heg van hun buurman even snoeien, boodschappen doen, een pakket aannemen of de container aan de straat zetten. Het lijkt soms een kleine moeite maar Houkelien weet als geen ander dat het zeker niet altijd vanzelfsprekend is dat buren er voor elkaar zijn.

Ze ging daarom op zoek naar projectleden om een werkgroep op te zetten om juist aandacht te geven aan deze positieve verhalen, in de hoop een positieve kettingreactie op gang te krijgen. Ze vond deze leden in haar eigen ‘buren’: naast werkgever Buurtplein, sloten ook Buha, gemeente Doetinchem en Sité aan en zo is de campagne #halloburen geboren. Met verschillende activiteiten zetten ze mensen die iets voor hun buur of buurt doen in het zonnetje en laten ze zien hoe leuk het kan zijn om een goed contact te hebben met de buren en buurt.

#halloburen kaarten

De campagne #halloburen wordt ondersteund met een kaartenactie. Op verschillende plekken in Doetinchem zijn palen neergezet met gratis #halloburen-kaarten.

Superbuur

De lancering was – hoe kan het ook anders – op de landelijke burendag in september 2019. #Halloburen ging van start met een “Superbuur-verkiezing”. Mensen uit de gemeente Doetinchem mochten hun Superbuur nomineren. De gelukkige winnaars werden in januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van gemeente Doetinchem door niemand minder dan de burgemeester zelf gefeliciteerd.

De campagne #halloburen wordt tevens ondersteund met een kaartenactie. Er zijn 8 verschillende soorten kaartjes om in contact te komen met je buren; dat kan zijn om te bedanken voor wat ze voor je doen of om ze bijvoorbeeld op de hoogte te stellen van een aanstaande verbouwing of een feestje dat mogelijk voor overlast kan zorgen. En als je nog geen idee hebt wie je buren zijn of je wilt je nieuwe buren welkom heten in de buurt, dan kies je voor de ‘Zullen we kennismaken’ en ‘Welkom in de buurt’-variant. De kaarten zijn gratis verkrijgbaar.

Doe mee!

Ook in 2020 zullen er nog meer acties vanuit de werkgroep komen. Heb je een leuk voorbeeld van een positieve ervaring of wil je op welke manier dan ook een bijdrage leveren aan de campagne #halloburen?

Stuur een bericht naar buurtbemiddeling@buurtplein.nl.