Training mediawijsheid & sexting

"Interesse tonen in de online wereld van je kinderen is belangrijk"

Internet is al jaren niet meer weg te denken uit onze samenleving. We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder mobieltje en 24/7 bereikbaar zijn via Facebook, Snapchat, Instagram en LinkedIn: social media waar kinderen maar ook volwassen volop gebruik van maken. Leuk, maar er zijn ook gevaren.

Training mediawijsheid & sexting

"Interesse tonen in de online wereld van je kinderen is belangrijk"

Internet is al jaren niet meer weg te denken uit onze samenleving. We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder mobieltje en 24/7 bereikbaar zijn via Facebook, Snapchat, Instagram en LinkedIn: social media waar kinderen maar ook volwassen volop gebruik van maken. Leuk, maar er zijn ook gevaren.

Jeugd- & gezinswerkers

Corine en Yvette zijn jeugd- en gezinswerkers bij Buurtplein en deskundigen op het gebied van social media gebruik. Ze geven mediatrainingen op scholen aan leerlingen, leerkrachten én ouders.

Corine

Yvette

Ruim 1 op de 5 jongeren stuurt naaktfoto’s van zichzelf aan een vriend of vriendin. 88% van deze foto’s komt zonder toestemming van het slachtoffer op internet terecht. Je kunt je voorstellen dat mediatraining gewenst is voor kinderen en hun ouders.

Mediawijsheid en sexting

Yvette vertelt: "In 2017 zijn wij met een projectgroep van start gegaan met de training ‘Mediawijsheid en sexting’. Deze projectgroep bestaat uit buurtcoaches en jeugd- en gezinswerkers van Buurtplein en jongerenwerkers van de Gruitpoort.

Met ondersteuning van stagiairs hebben we deze trainingen gegeven aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.


Als jeugd- en gezinswerkers zijn wij één keer per week aanwezig op een vaste basisschool en dus zijn wij bekend als aanspreekpunt. De leerlingen kennen ons en dat maakt het gemakkelijker om met ze in gesprek te gaan. Het is fijn om op een plek te werken waar je preventief nog veel kunt doen aan het vergroten van mediawijsheid."

"Kennis die wij opdoen in het werkveld gebruiken we tijdens de mediatraining. Regelmatig voeren we gesprekken met ouders of kinderen die problemen hebben op social media. Denk aan pesten via WhatsApp of naaktfoto’s die rondgaan. Op dit moment volg ik de opleiding expertcoach mediaopvoeding. Regelmatig leren leerlingen ons ook iets nieuws bij. Bijvoorbeeld wat de nieuwste apps zijn, termen die veel gebruikt worden en challenges die hip zijn," zegt Corine.

"Kinderen worden zo bewust van het feit dat je met chatten nooit weet wie er aan de andere kant van het beeldscherm zit"

Marcia Liebrand, directeur van CBS de Haven

Zinvolle training

"De training wordt zowel aan leerlingen in groep 7 en 8, als aan de 1eklas van de middelbare school en ouders aangeboden," legt Yvette uit.

"De twee trainingen sluiten op elkaar aan, alleen tijdens de presentatie voor ouders gaan we wat dieper op de inhoud in. Enkele reacties van ouders die wij krijgen na de training zijn: ‘Wat een zinvolle training,’ ‘Ik had werkelijk geen idee dat de online wereld zo groot is.’ Soms zijn ouders zelfs verbaasd dat bepaalde problemen zich ook in Doetinchem afspelen."

Corine beaamt dit. "Van leerlingen krijg ik ook vaak te horen dat ze het een leuke, zinvolle les vinden. Ze doen altijd met veel enthousiasme mee, vertellen veel, maar vragen ook veel! Soms krijg ik serieuze vragen als: ‘Ik heb op een verkeerd knopje gedrukt, is dit erg?’ Of: ‘Ik maak gebruik van social media, maar ken niet iedereen uit mijn vriendenlijst, wat doe ik hiermee?’
Zelf heb ik wel eens een leerling gehad die na de les naar mij toe kwam en vertelde dat er een naaktfoto van haar moeder rondging, je kunt je voorstellen hoe erg dit voor een kind moet zijn. Ik heb toen een gesprek gehad met deze leerling en haar ouders, uiteindelijk zijn we samen tot een mooi plan gekomen."

Ouders vragen hulp

Als jeugd- en gezinswerkers krijgen Yvette en Corine regelmatig te maken met ouders die vragen hebben over het online gedrag van hun kind. Yvette: "Regelmatig krijg ik ouders op bezoek die meer willen weten van social media apps. Hoe werkt het, wat kan mijn kind er allemaal mee?"

Toon interesse

"Vaak geef ik het advies om nieuwsgierig te zijn: toon interesse in het online gedrag van je kind, ga er eens naast zitten. Wees je ook bewust van je eigen online gedrag, kinderen nemen dit over," aldus Yvette.

"Wat een eye-opener zeg, die mediawijs informatieavond voor ouders. Ik ben met een heleboel praktische tips naar huis gegaan"

Moeder van 3 kinderen

Corine: "Maak afspraken met je kind die als gezin bij jullie passen. Geef zelf ook het juiste voorbeeld: Geen mobiel tijdens het eten? Gebruik dan zelf ook geen mobiel tijdens het eten!’"

Niet alleen gevaarlijk

Natuurlijk is social media ook harstikke leuk en niet alleen maar gevaarlijk. Corine: "Je kunt er veel plezier aan beleven en lol hebben met je vrienden. Wat we kinderen en opvoeders vooral willen leren is hoe ze er verstandig mee om kunnen gaan.

Het is belangrijk om samen te kijken naar wat je online doet en met wie jij contact hebt. Luister ook naar je eigen gevoel: weet jij wie er aan de andere kant van het scherm zit?"


Yvette: "Het is heel belangrijk om open te zijn. Dan vindt het kind dat ook gemakkelijker. Als er online iets vervelends gebeurt dan wil je graag dat je kind naar je toe komt. Of naar de leerkracht gaat, de jeugd- en gezinswerker of iemand anders die hij vertrouwt. Belangrijk is dat je je kind meegeeft dat hij zich niet hoeft te schamen, niets is fout."

Contact met Buurtplein

Heb jij als ouder of kind een vraag over social media gebruik of wil je ergens anders over praten met één van onze jeugd- en gezinswerkers? Neem dan contact op met Buurtplein via het contactformulier op de website: www.buurtplein.nl, per mail: info@buurtplein.nl of bel naar

0314-341919. Je kunt de jeugd- en gezinswerker direct aanspreken in het wijkcentrum bij jou in de buurt of op school. Samen met de jeugd- en gezinswerker maak je een plan om te kijken wat nodig is voor je kind/ je gezin en hoe je dit kunt bereiken.

"Ik vond de filmpjes in de les ook leuk en van sommige dingen ben ik wel geschrokken"

Leerling van 9 jaar

De jeugd- en gezinswerker

De jeugd- en gezinswerker heeft specialistische kennis en ervaring op het gebied van jeugd en jeugdhulp. De jeugd- en gezinswerker werkt vanuit de wijk, in het buurtteam van Buurtplein.

Ook kun je de jeugd- en gezinswerker tegenkomen op de basisschool en bij activiteiten in de wijk. De jeugd- en gezinswerker is er voor alle vragen over opvoeden en opgroeien.